Hotellets historie

Grunnlaget for turisttrafikken på Høvringen har vært seterdrift. Gårdene nede i bygda Sel hadde god nytte av å sende dyra på sommerbeite på Høvringen sommerstid.

 
Mari og Ola skjelle.jpg

Ole og Mari

Ole og Mari Skjelle drev gården Skjelle og hadde samtidig seter på Høvringen. Det var de som i sin tid tok imot de første gjestene på setra. Ole døde dessverre tidlig, og Mari ble alene med seks barn. Av disse barna var det Ola som tok over driften av Skjelleseter og startet profesjonell drift. Blant de første overnattingsgjestene var lordene fra overklassen i London rundt 1850-tallet. Lord Charles Henry Spencer Garvagh fikk bygget flere steinhytter, deriblant Garvagh-bua på Gråhø og Ljosåbua som ligger 1348 meter over havet like ved stien mellom Høvringen og Rondvassbu, og Høgloft-bua, 1200 meter over havet, sør for Illmannhø.

 

Ola

Ola Skjelle giftet seg med Ruby Andersen Fevolden. De fikk sønnen Olaf, som i dag er 92 år gammel. Ruby døde dessverre da Olaf bare var 1 år og 3 måneder under en operasjon på Lillehammer sykehus. Hun ble bare 23 år. Ola giftet seg igjen i 1936 med Kitty (Kristine Margrethe Pavels-Aabel) og fikk sønnen Sæmund i 1937. Ola og Kitty drev Skjelleseter i mange år.

Ola Skjelle.jpg
 
Beret og Sæmund Skjelle.jpg

Sæmund og Beret

Sæmund giftet seg med Beret Bakken i 1964. Sammen med Olaf drev Sæmund og Beret hotellet frem til vår tid. De siste årene med hjelp fra barna Gro, Guri og Ola. Det var planlagt at Ola skulle ta over driften, men han omkom i en tragisk trafikkulykke på Høvringen bare 32 år gammel. Familien har ved hjelp av Arvid Møller utgitt en bok om hotellets historie. Den er til salgs på hotellet under navnet: «På Høvrings vakre sæterstul …»

 

Første nyttårsdag 2014 fikk dagens vertskap, Monica Halvorsen og Rune Vedvik, et innfall – vi ville drive hotell! Med et enkelt søk fant vi Høvringen høgfjellshotell, som var til salgs. Drømmen om å drive hotell var fortsatt fjern, men vi pakket med oss ski og varme klær og reiste til fjells.

Da vi kom opp til Høvringen var det kjærlighet ved første blikk. Den varme atmosfæren, det historiske suset, hyggen og samspillet mellom familien Skjelle, de ansatte og gjestene – for ikke å snakke om den mektige naturen – tok oss med storm.

På kjøreturen tilbake til Tønsberg var det vanskelig å snakke om noe annet enn det gamle hotellet, hvor driften ville måtte legges ned med tiden hvis ingen ville overta. Vi bestemte oss for at vi ønsket å satse på dette. Vi hadde ingen erfaring med hotelldrift, men drømmen og motivasjonen for å bevare hyggen og atmosfæren på hotellet var stor. Vi satset alt, og i mai samme år overtok vi driften av hotellet.

Vi fikk en god start, da vi i 2014 fikk kontrakt med Skanska Norge AS, som sto for utbyggingen av Rosten kraftverk. Fra 2017 har det igjen vært «normal» drift av hotellet, med sommersesong og vintersesong. Perioden med Skanska ga kapital som sørget for at forbedringer kunne gjøres samtidig som den autentiske tidsånden i de ulike fløyene ble bevart. Oppgradering og vedlikehold er en kontinuerlig prosess som går hånd i hånd med målet om å beholde den hyggelige stemningen og bevisstheten om hotellets historie. De første årene var det oppgradering av det elektriske anlegget, røropplegg og varmtvannsbeholdere som ble prioritert, i tillegg til installasjon av varmepumper, nytt fryserom og oppgradering av det trådløse nettverket til fibernett. Den senere tid har vi startet med oppgradering av rom. Nye vinduer har blitt satt inn på de fleste av rommene, og i en del rom har vi fjernet teppene og lagt nye laminatgulv. På de fleste rom har vi byttet blandebatterier og montert nye dusjer. Fortløpende foretar vi også generelt vedlikehold av fellesområder.